Jarmuż dostępny w sklepie!

Sklep Źródła Smaku

Źródła Smaku

21 Sty
2015

Wśród naszych eko – warzywnych nowości w stałej ofercie znajdziecie jarmuż, który jest najprawdopodobniej najzdrowszym warzywem na świecie. Dostawy jarmużu i innych zielonych witamin we wtorki i w piątki.

POLECAMY!

Jarmuż (Brassica oleracea L. var. sabellica L.) – odmiana botaniczna kapusty warzywnej[3][2]. Jest to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych. Jest to jedna z najstarszych odmian użytkowych tego gatunku. W starożytności uprawiana była jako roślina ozdobna i jadalna. Znana jest wyłącznie z uprawy, nie występuje na stanowiskach naturalnych.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA

Jarmuż jest uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające silne przeciwutleniacze i mające właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem witaminy Kwitaminy Ckarotenoidów (β-karotenuluteinyzeaksantyny), a także wapnia. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan, związek mający właściwości przeciwnowotworowe. Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza.

POCHODZENIE

Do końca średniowiecza jarmuż był jednym z najpopularniejszych zielonych warzyw w całej Europie. Odmiany o kędzierzawych liściach istniały już, wraz z płasko-liściastymi, w Grecji w czwartym wieku p.n.e. Dziś można je różnicować w zależności od odmiany na: niskiej, pośredniej lub wysokiej długości łodygi, z różnymi rodzajami liści. Liście występują w kolorach od jasnozielonego poprzez zielony, ciemnozielony i fiolet aż do fioletowozielonobrązowego. Rosyjska odmiana została wprowadzona do Kanady (a następnie do Stanów Zjednoczonych) poprzez rosyjskich kupców w XIX wieku.

ZASTOSOWANIE

Podobne artykuły

24 października 2017

Mrozimy eko-cytryny!

Cytryna jest głównie kojarzona z witaminą C i choć nie jest to główne źródło tej witaminy, ilość jest na tyle…

5 kwietnia 2016

Koszyki zakupowe

Polecamy Państwu nasze koszyki zakupowe. W skład nich mogą wejść różne tematyczne produkty. Jeden z nowych produktów w naszym sklepie to…